Stresul este un factor major care poate influenta negativ persoanale suferinde de boala Parkinson si agrava simptomele precum tremorul, miscarile involuntare ce afecteaza de exemplu capul, mainile si picioarele. Ca ingrijitor batrani la domiciliu, devine foarte important sa feriti persoana aflata in ingrijire de factori de stres, sa incercati sa fiti rabdatoare, intelegatoare si sa evitati ca pacientul sa devina stresat. Este bine sa il feriti de stres emotional si fizic pentru a nu agrava simptomele.
Dementa poate aparea asociat bolii Parkinson si afecteaza memoria pe termen scurt. Ea nu apare neaparat la toate persoanele care sufera de boala Parkinson, dar ca si ingrijitor batrani la domiciliu trebuie sa fiti atent la orice pierdere de memorie si eventual sa repetati unele lucruri spuse. Nu aveti voie sa va suparati sau sa va enervati ca pacientul tocmai a uitati ce i-ati spus mai inainte. Astfel este important sa urmariti daca medicamentele prescrise pentru aceasta boala sunt luate cu regularitate.
Pacientii pot prezenta tulburari de mers si se pot dezechilibra atunci cand boala este deja avansata si pot avea nevoie de ajutor pentru a se deplasa in siguranta. Ajutor pot oferi bastonase, etc. si persoana care ingrijeste. Ca si ingrjitor la domiciliu este bine sa aveti grija ca locul unde se deplaseaza pacientul sa fie liber si sa nu contina piedici, sa nu fie alunecoasa si mereu sa se poate sprijini de ceva atunci cand se deplaseaza. Ingrijitorul trebuie sa fie atent la orice modificare ce apare legat de mersul si echilibrul persoanei bolnave de Parkinson.
Frecvent intalnit la persoanele cu boala Parkinson este rigiditatea musculara asociata cu durere ce se poate manifesta atat la nivelul mainilor, picioarelor cat si a fetei.
Muschii fetei se pot slabi ceea ce este foarte neplacut pentru pacienti, pentru ca afecteaza capacitatea de a manca, inghitii, vorbi si isi pierd si din expresivitatea fetei. Ca si ingrijitor batrani la domiciliu Germania, daca aveti de ingrijit o persoana cu aceste simptome trebuie sa fiti atenti la ei atunci cand beau lichide si mananca si sa ii ajutati pentru a evita incidentele care ar putea aparea din acesta cauza de ex. sa se inece. Slabirea musculaturii la nivelul fetei afecteaza si capacitatea de a vorbi, astfel va fi nevoie sa fiti mai atenti atunci cand pacientul vorbeste, pentru ca nu va putea vorbi foarte tare si nu va putea striga dupa persoana care il ingrijeste.
Pentru a afla mai multe despre viata cu boala Parkinson puteti accesa linkul http://www.asociatiaantiparkinson.ro/Doc/Viata_cu_Boala_Parkinson.pdf