Alzheimer este o afectiune grava, cu un impact major atat asupra pacientului, cat si asupra familiei. Fiecare zi aduce noi provocari, iar batranii diagnosticati cu aceasta boala au nevoie de o grija speciala.
Atunci cand ai de-a face cu un pacient bolnav de Alzheimer trebuie sa te astepti la cateva momente foarte grele. Pacientul poate trece rapid de la stari de veselie, la furie si manie.
Atunci cand ai grija de persoane bolnave de Alzheimer este foarte importat sa iti organizezi programul foarte bine. Este indicat sa il familiarizezi pe pacient cu cateva reguli stricte. Este de asemenea foarte important sa comunici foarte mult cu pacientul si sa ii arati tot suportul tau.
Incearca ca pe parcursul unei zile sa pastrezi o rutina benefica pacientului. Fa un plan cat mai precis al momentelor in care iesiti la plimbare. De asemenea, este indicat sa iti planifici si mesele, baile, primirea de vizitatori. In acest fel pacientul va capata mai multa siguranta si va sti zilnic ce trebuie sa faca.
Ajuta pacientul sa se descurce singur atunci cand nu esti langa el sau cand nu intelege ceea ce comunici cu el. Pentru a realiza acest lucru este indicat sa folosesti anumite indicii pentru a stabili anumite activitati, specifice unui moment al zilei.
De exemplu, dimineata trage draperiile pentru a lasa lumina sa patrunda in camera si sa anunte inceputul unei noi zile. Seara, inainte de culcare pune muzica relaxanta in surdina.
Implica pacientul in cat mai multe activitati, pe care este capabil sa le realizeze. De exemplu, o persoana cu Alzheimer poate intinde rufele la uscat sau isi poate curata pantofii. De asemenea, ii pot ajuta sa ude florile sau sa spele vasele. Cu cat ii vei implica in mai multe activitati, cu atat se vor simti mai utili.
Persoanele care sufera de Alzheimer se pot confrunta cu grave probleme de comunicare. Acestia isi gasesc cu greu cuvintele, au probeleme de gesticulatie sau se comporta ciudat in societate.
Incearca sa discuti cat mai simplu si sa vorbesti cu persoana respectiva pe numele mic. Pune cate o intrebare pe rand si asteapta apoi raspunsul. Mai incearca daca pacientul nu raspunde.
Limbajul corpului este la fel de important, in special atunci cand boala este intr-un stadiu avansat. Incurajeaza pacientul sa se exprime prin gesturi daca nu isi aminteste numele unui obiect.
Atunci cand ai grija de un bolnav cu Alzheimer este foarte importat sa incluzi in program si activitati in aer liber si vizite la rude si prieteni apropiati. Acest program trebuie sa fie insa flexibil si sa se potriveasca cu nevoile pacientului.
Acorda atentie sporita intereselor pacientului. Intreaba familia si prietenii despre activitatile care ii faceau placere pacientului inainte ca boala sa puna stapanire pe viata lui. Introdu apoi in programul zilnic cateva dintre aceste activitati, insa in asa fel incat pacientul sa nu se simta frustrat.
Variaza activitatile pentru a stimula simturile pacientului. De exemplu poti canta cateva cantece sau ii poti citi pacientului cateva povesti. De asemenea, va puteti uita impreuna la filme. Faceti plimbari lungi prin parc sau jucati-va cu animalele de companie.
Implica pacientul in cat mai multe activitati alaturi de alte persoane cu aceleasi dezabilitati.